torsdag 19. mai 2011

Tutorial: Maskering av stempler - sammensetting av stempeltrykk

Denne tutorialen er laget for "De kreative" på scrapping.no og kan også leses her.

Maskering av stempler er en teknikk for å sette sammen ulike stempler til ett motiv. Det finnes massevis av lekre stempler på markedet. Mange av stemplene egner seg bedre sammen med andre stempler, enn alene. Bl.a. har Magnolia mange bakgrunnstempler og andre motiver som blir fine når de settes sammen med Magnolias søte mennesker. En mulighet er å stemple stemplene hver for seg, klippe de ut og lime de oppå hverandre. En annen, og minst like enkel løsning, er å bruke maskerings-teknikk for å stemple stemplene sammen til ett motiv. Jeg har derfor laget en tutorial som viser hvordan man enkelt kan gjøre akkurat dette.

For å benytte seg av denne teknikken trenger du ark å stemple på, stempelpute, stempler, akrylkloss dersom stemplet ikke er montert på kloss, post-it-lapper og saks (eventuelt skalpell i tillegg).



Det viktigste med denne teknikken er å ha fokus på hvilket motiv som skal være lengst frem i motivet. I mitt tilfelle skal jenta sitte på benken og naturbakgrunnen skal være bak benken igjen. Jeg stempler derfor først på jenta, siden hun skal være lengst frem i motivet.

Her er jenta stemplet på arket.

Jeg tar deretter frem de gule post-it-lappene jeg bruker til dette. Jeg vet at mange bruker vanlig ark og ikke-permanent lim, men jeg synes post-it-lappene er kjekke fordi de har limkanten på den ene siden. Jeg har her brukt de mellomstore lappene, men for å få lappen større har jeg lagt to stykker halvveis oppå hverandre.

Jeg stempler deretter jenta på den gule lappen. Jeg passer på å stemple på siden der hvor limkanten er, siden jeg er avhengig av at denne finnes under iallfall deler av motivet.

Jenta skal deretter klippes ut. Det er viktig å klippe ut jevnt og etter kantene. Bildet viser den stemplede og utklippede figuren sammen.

Jeg legger så den utklippede jenta oppå den stemplede. Siden jeg nå har litt av limkanten fra lappen under den utklippede figuren, vil den feste til det hvite arket.

Slik ser det ut når den utklippede jenta er festet oppå den stemplede. Pass på å fest henne jevnt oppå slik at den dekker motivet under.

Det er deretter tid for å stemple neste motiv. Det som nå skal stemples er det som skal være bak det første motivet som er stempler. I mitt tilfelle er det benken jenta skal sitte på. Bildet viser benken stemplet på før maskeringen av jenta er fjernet.

Når maskeringen av jenta fjernes ser motivet slik ut.

Siden jeg i dette tilfellet også skal ha en bakgrunn bak jenta å benken, setter jeg sammen post-it-lapper og stempler benken på lappen. Benken klippes så ut på samme måte som jeg gjorde med jenta. 

For å stemple på bakgrunnen, trenger vi både maskeringen av jenta og av benken. Bildet viser stempeltrykket slik det ser ut nå, samt begge maskeringene som er klippet ut.

Jeg legger deretter maskeringene over stempeltrykket mitt. Hvilken rekkefølge du legger disse i nå, har ingen betydning. Jeg har i dette tilfellet lagt jenta bakerst siden jeg stemplet henne først, og benken oppå der igjen.

Bakgrunnsstemplet mitt er forholdvis stort og med en del ulike motiver.

Slik ser arket ut når jeg har stemplet bakgrunnen oppå maskeringene mine.

Det er like spennende hver gang å fjerne de siste maskeringene for å se det endelige resultatet. Bildet viser mitt endelige motiv. Motivet er altså 3 ulike stempler sat sammen til ett motiv.

Ett eksempel på helt ferdig fargelagt motiv satt sammen av ulike stempler er kortet under her. Jeg har på dette kortet brukt de samme stemplene som i denne tutorialen.

Jeg håper du ble fristet til å prøve denne teknikken du også. Jeg skal ærlig innrømme at jeg synes den virket litt skremmende og vanskelig før jeg prøvde den, men det er virkelig lettere enn man skulle tro. Og stemplene man har, byr plutselig på ennå flere muligheter. Lykke til!

1 kommentar:

Frk. Bogstad sa...

Veldigt lurt og flott tutorial :D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin