søndag 20. oktober 2013

Reiserapport fra Split og Trogir

Jeg er tilbake etter en tur til fantastiske Split i Kroatia. Vi har vært borte fra tirsdag-lørdag, og det var veldig greit med antall dager. Vi brukte også en dag i Trogir, noe som virkelig er å anbefale. Dersom man ikke skal farte, kan man fint klare seg med eneller to dager færre på en slik tur som dette.

Vi valgte å bo midt i gamlebyen, på Marmont Hotel. Dette var et kjempekoselig, lite hotel som hadde veldig god standard og hadde perfekt beliggenhet. Det lå senralt i gamlebyen, samtidig som det var rolige gater som omringet det (uten restauranter o.l.). Kan virkelig anbefale dette hotellet. Det var også inkludert frokost, noe som alltid er veldig praktisk.

Vi hadde ingen store planer med turen, annet enn å traske rundt i gamlebyen,shoppe litt og bare slappe av. Gamlebyen er helt, helt spesiell. Det er kjempekoselige gater og små torg over alt innenfor murene. Man kan gå på kryss og tvers hele tiden og stadig oppleve nye idylliske områder. Det er virkelig verdt å å bruke tid på å bare traske rundt. Gamlebyen inneholder også en masse butikker, slik at det også er shoppingmuligheter. Jevnt over inneholder nok gamlebyen en del ekslusive butikker, men det er også mulig å gjøre noen kupp.

Dersom man er ute etter shopping, finnes Joker kjøpesenter i ca 20 minutters gange fra gamlebyen. Det finnes i tillegg et annet senter som ligger et stykke utenfor sentrum. Hit går det lokalbusser.

For å komme seg til byen fra flyplassen, var det enkelt og greit å ta buss. Bussen ventet når vi kom ut fra flyplassen og hadde avgang rett etter vi var kommet ombord. Vi betalte 66 kuna (ca 70 NOK) for 2 personer inn til byen. Turen tok ca 35 minutter. Vi tok bussen også tilbake.

Å finne ut av bussruter osv kan være ganske vanskelig. Det finnes 2 ulike busstasjoner i byen: en for ekspressbusser og en for lokalbusser. På hjemmesiden til busselskapet i Split, kan man søke etter ekspressbusser. Vær oppmerksom på at flyplassen omtales om "Zracna L.-Airport". Det var nemlig helt tilfeldig at vi fant ut dette, slik at vi klarte å finne rutider for busser til flyplassen. De ansatte på selve busstasjonen snakket ganske dårlig engelsk, så det var ikke så mye hjelp å hente der...

Strandpromenaden i Split inneholder massevis av småcafeer hvor man kan sette seg ned og ta seg litt drikke o.l. Kjempekoselig og flott i sola.
 
 
 Her er utsikten fra takterrassen på hotellet.
 
I gamlebyen i Split ligger det som en del mener er verdens smaleste gate med gatenavn. Den var virkelig smal også.

Gamlebyen er full av små restauranter, drikkesteder og cafeer. Her er en av cafeene.

Diocletians Palace er det hele gamlebyen er bygget opp rundt. Det er fantastisk å se hvordan det hele en gang så ut og hvor storslagent det var. Her er torget midt inne i palasset,

Rett på utsiden av torget

Et av de mange torgene i gamlebyen.

Koselig bakgår i Split.

Sjarmerende terrasse i Split.

Den storslagne kirken midt i gamlebyen. 

Et av de flotte torgene i Split, på kveldstid.


 Denne statuen ruver i utkanten av øvre del av gamlebyen.

I Split finnes det et eget område med små boder hvor man finner alle mulige ting til salg. Mange av tingene er veldig rettet mot turister, men mange av bodene er like mye ment for lokalbefolkningen. Man kan finne fine varer til en billig penge her.
 

 Det finnes også et eget grønnsaks- og fruktmarkes.

Fiskemarkedet kan også være verdt en titt, men vær obs på at det virkelig stinker av fisk. Skal an få med seg dette, må man være tidlig ute. Vi var ved markeder ca kl 10.30 og det var da skikkelig kaotisk med masse lokale som skulle ha fersk fisk.
 
 

Vi valgte å ta en dagtur til Trogir. Det kan virkelig anbefales på det sterkeste. Trogir finnes på UNESCOs verdensarv-liste, og det er virkelig et helt spesielt sted. Gamlebyen ligger på en egen øy og er ennå flotte og mer spesiell enn i Split. Gatene på kryss og tvers er nesten uendelige og det er skikkelig sjarmerende å traske rundt det.

Trogir ligger ca 40 minutter med ekspressbuss fra Split. Med lokalbussen tar det ca 1 time. Ekspressbussene går fra havna  Split og første stopp er Trogir. Dessverre var det veldig vanskelig å finne ekspressbuss tilbake til Split, så vi endte opp med å ta lokabussen.

Her er strandpromenaden i Trogir.
 
Kirke på strandpromenaden.
 

Her er bilde tatt fra stadpromenaden og over på motsatt side av Trogir, som også ligger på en øy. 
Strandpromenaden

Koselig gate i Trogir.

Kjempekoselig bakgård.

Torget u Trogir.

Liten hageflekk i gamlebyen.

Koselig trapp og bue i gamlebyen.
 
 

Jeg kan absolutt anbefale en tur til Split. Det er mye og se på, og ikke minst massevis av flotte steder og bare sitte og nyte folkelivet. Prisnivået på mat og drikke er generelt lavt også. Norwegian har direkteruter til Split og flyturen tar under 3 timer. Temperaturen i oktober var veldig bra, vi hadde rundt 25 grader i sola og skyfri himmel.Ingen kommentarer:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin