søndag 5. januar 2014

Papirleire - med tutorial

Denne tutorialen er laget for Team Scrapping på scrapping no, den kan også sees her.

Papirleire, eller Silkis-leire som den også kalles, er en spesiell type leire det er veldig lett å jobbe med. Leiren er utrolig lett, finkornet og veldig smidig å jobbe med. Det at den er lett, gjør også at den egner seg godt til f.eks papirhobbyer. Det man lager av den veier ikke stort, og f.eks kort trenger derfor ikke å bli ekstra tunge når man bruker dette. Jeg liker å bruke papirleire til å lage egne figurer, eller å stemple med. En av de store fordelene med papirleire, er at den lufttørkes. Det er derfor enkelt å lage det man vil ha og så la det ligge noen dager for tørking.

I denne artikkelen får dere noen tips til hvordan man kan bruke Papirleire. Jeg har brukt stempler fra B Line Designs som utgangspunkt. Denne butikken har massevis av ulike stempler. Stemplene er gummistempler montert på ez, og de er utrolig gode å stemple med.

På mitt første eksempel har jeg brukt dette som utgangspunkt.

Jeg tar en bit av leiren og dytter den litt utover med hendene.

Jeg legger litt plastfolie under leiren før jeg kjevler den utover med et vanlig kjevle. Jeg liker å bruke plastfolie under, så jeg vet at underlaget mitt er helt rent og uten flekker etter tidligere stempling osv.

Resultatet blir da slik som dette. Selve tykkelsen velger du selv, men det er en fordel å ikke ha det altfor tykt.


Jeg har deretter stempelsverte på stemplet. Jeg har i eksemplet brukt sort stempelpute. Dette viste seg å dessverre ikke bli så bra resultat. Eksemplet vises med denne stemplingen, men jeg valgte å stemple på nytt i brunt etterpå for å få et tydeligere stempeltrykk.

Jeg stemplet deretter motivet i leiren. Man må trykke litt hardt ned, men pass på å ikke ta i altfor mye sånn at gummikantene på selve stemplet blir synlige.

Resultatet er nå slik. Som man ser ble ikke motivet så synlig med sort stempelpute. Jeg anbefaler derfor å bruke andre farger, eventuelt prøve ut hvordan din sorte stempelpute fungerer på trykk først.

Jeg ønsket å stanse ut mitt motiv så det fikk en finere fasong. Jeg fant derfor en plastboks som hadde perfekt størrelse og egnet seg som utstikker.


Motivet ser nå slik ut.

Som nevnt ble det sorte motivet lite synlig. Jeg valgte derfor å snu hele sirkelen og stemple på baksiden med brun stempelpute.

Med det samme jeg var i gang, ville jeg lage flere figurer. Jeg kjevlet flatt en ny bit leire og fant frem stempel jeg ville bruke.

Jeg stemplet på motivet, denne gangen med brun stempelpute.

Jeg ønsket et motiv som denne gangen hadde formen som selve trykket og fant derfor frem en skalpell og skjærte ut motivet med denne.

Jeg lagde deretter et motiv med fuglerede. Jeg brukte samme fremgangsmåte som over, men denne gangen rev jeg forsiktig langs kantene med hendene for å få motivet litt røfft i kantene.

Deretter la jeg alle mine motiver til tørking. Hvor lang tid de skal tørke, avhenger av tykkelse og størrelse. Den store sirkelen ble forholdvis tykk og lå i 2-3 dager. De andre tørket i løpet av ca 1 døgn.

Det man bør være klar over, er at leiren bulker seg litt ved tørking. Dersom man ønsker helt flate motiver, kan det vært smart å legge dem i press før de er helt ferdig tørket. Man kan da f.eks legge dem mellom to tunge bøker eller liknende. Jeg synes motivene er fine når de ikke er helt flate, og synes det er helt greit at de bulker seg litt.

Man kan også benytte seg av ferdige former for å lage figurer av papirleire. Her har jeg brukt en ferdig kjøpt silikonform med små figurer. Jeg har bare fylt de formene jeg ønsket å bruke med leire, og videre latt dette tørke.

Figurene er veldig lette å få ut av formen når de har tørket.

Slik ser de små figurene ut når de er ferdig.

Jeg har brukt elementene jeg har laget på to ulike kort.

På dette første kortet har jeg brukt den store sirkelen og noen av de små elementene.På bakgrunnen av arket har jeg også stemplet med noen litt røffe stempler fra B Line Designs
På dette andre kortet har jeg brukt fugleredet og fugleburet. Jeg har også her brukt et tøft motivstempel fra B Line Designs på bakgrunnen.

Jeg håper du har blitt inspirert til å prøve papirleire du også. Det er et morsomt produkt å jobbe med, og det har massevis av muligheter. Den er ypperlig å sverte etter tørking, man kan lage alle de figurene man vil og det er bare fantasien som setter begrensninger. Kanskje man til og med kan farge leiren for å få akkurat den fargenyansen man ønsker seg?

Lykke til med papirleire-lekingen!

4 kommentarer:

Anne-Eddie sa...

Takk for flott inspirasjon!
Må kanskje skaffe meg litt og prøve...
Har jo den "gamle" leiren som måtte tørkes i ovn. De formene er nok fine til denne og!
Klem fra Anne-eddie ;)

Linda sa...

Dette var et kjempeflott tips. Takk for inspirasjonen :)

Guri sa...

Så stilig dette var! Takk for tips :)

Guri sa...

Så stilig dette var! Takk for tips :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin