Denne artikkelen er skrevet for "De kreative" på scrapping.no. Artikkelen kan også lese her.
Når jeg fikk disse nydelige stemplene fra Lily of the Valley falt jeg pladask med en gang. De er utrolig søte med sjarmerende uttrykk. Jeg tenkte umiddelbart at disse ville egne seg for fargelegging med Distress, men etter å ha tenkt meg om en stund ble jeg mer og mer nysgjerrig på hvordan de ville bli med fargelegging med Promarkers.
Jeg bestemte meg derfor for å teste begge deler, både for å se hvor forskjellig selve uttrykkene på stemplene ble med de ulike fargeleggingene, men også for å se hvordan selve kortene ble preget av hvordan fargeleggingen var. I denne artikkelen presenterer jeg mine erfaringer og morsomme oppdagelser. Er du usikker på hva du egentlig vil teste ut av Distress og Promarkers, vil du nok få nytte av å lese denne artikkelen.
Når jeg maler med distress, foretrekker jeg å bruke Distress-refillene, og vanlig pensel og vann. Grovt sett er det i mine øyne slik at distress gir en mat fargelegging som ofte bærer preg av litt vintage. Det er lett å kontrollere fargestyrken og det er enkelt å lage overganger og skygger. Fargene kan også lett blandes slik at man får akkurat den nyansen man ønsker seg.
Når jeg skal fargelegge med Promarkers bruker jeg alltid Letraset-papir av tykk kvalitet. Promarkers finnes i mange ulike farger og nyanser. Mine erfaringer tilsier at fargelegging med Promarkers ofte blir mer fargesterkt, fargene er tydeligere og det er vanskeligere å få til en dus effekt. Dersom man har noen farger som er ton-i-ton, kan man lett lage skygger og overganger.
På dette kortet har jeg malt motivet med Distress. Fargene blir duse og matte og stilen på kortet ble lett med helling mot vintage. De røde blomstene har jeg bevisst laget mer fargesterke, for at ikke hele stempeltrykket skal fremstå som pastell. Glimmer Mist på kortet fremhever vintage-stil.
På dette kortet har jeg brukt samme stempeltrykk, men denne gangen har jeg fargelagt det med Promarkers. Det er ved første øyekast lett å se hvor forskjellig disse motivene fremstår med ulik fargelegging. Etter å ha fargelagt det, falt det veldig naturlig å pynte det med mer sterkle farger. Jeg valgte derfor å la den rød fargen gå igjen også på papir og blomster. Selvom papiret og båndet på kortet har et vintage-preg, fremstår ikke kortet som vintage i mine øyne.
Stempeltrykket er på dette kortet fargelagt med Distress. Igjen har stempeltrykket blitt matt og med vintage-aktig preg. Også på dette kortet falt det seg naturlig å bruke mer duse farger på ark og pynt. Unntaket er den oransje blomsten som skaper litt ekstra farge på kortet.
Motivet er på dette kortet fargelagt med Promarkers. Jeg valgte bevisst å bruke noe mer duse farger, for å se om motivet ville gi et vintage-uttrykk. Til tross for duse farger og vintage-preget papir, får ikke kortet det samme vintage-preget som jeg ville fått om jeg malte med Distress.
Helt til slutt valgte jeg å lage to helt like kort, hvor det ene motivet var malt med Distress og det andre med Promarkers. Ved å ha to helt identiske kort, er det lett å se at selvom kortene ved første øyekast kan fremstå som ganske like, så gir fargeleggingsmetode et særpreg allikevel. Det er ingen tvil om at Distress igjen gir et mer vintage-preg enn Promarkers.
Dette kortet er fargelagt med Promarkers.
Dette kortet er fargelagt med Distress.
Jeg skal ikke skryte på meg at dette er noen vitenskapelig test av hva slags fargeleggingsmetode som gir ulike effekter på det man laget. Men ut i fra min stil og mine kunnskaper om fargelegging, synes jeg det er ganske tydelig hvor ulike uttrykk Distress og Promarkers gir. Det er naturligvis mulig å lage vintage-kort av Promarkers-fargelegging, og lage mer fargesterke kort av Distress-fargelegging. Men i bunn og grunn tror jeg det vil være naturlig for meg ved neste anledning å velge fargeleggings-metode eter hva slags kort jeg vil like.
Om du har blitt klokere av denne artikkelen vel vet jeg ikke, men du har iallfall fått muligheten til å se ulike stempeltrykk med ulik fargelegging. Og jeg håper det har vært lett å se at det faktisk er en forskjell.
3 kommentarer:
En flott artikkel Kristin! Jeg har ikke prøvd noen av teknikkene jeg, men gleder meg til å prøve når vi treffes! ☺
Utrolig bra artikkel. Bra levert :) Og fine kort. Morsomt å se de to forskjellige metoden sammenlignet. Og jeg kjenner jeg er glad jeg har muligheten til å gjøre begge deler. Hver til sitt bruk. Takk for at du deler. Og inspirerer! :)
Flott artikkel.. Og iallefall for sånne nybegynnere som meg.. Ikke lett og bestemme seg for hva man skal kjøpe inn, så det var veldig ok og få se forskjellen.. :-)
Legg inn en kommentar