fredag 24. juni 2011

Astrid Lindgrens-verden, Ullared og Magnolia-butikken

Jeg er vel hjemme fra Sverige, etter en tur med min mor. Hun fikk ønske seg tur i 60-årsgave og kunne velge fra øverste hylle. Hun ønsket seg en tur til Astrid Lindgrens-verden, og sånn ble det. 2 damer i bil i 143 mil, all slags vær og med masse opplevelser gir et minne for livet. Turen har gått til Astrid Lindgrens-verden, Ullared og ikke minst Magnolia-butikken i Borås. I dette lille reisebrevet skal jeg prøve å gi litt nyttig info og tips om stedene vi har besøkt.

Katthult
Vi startet turen vår ved Katthult. Katthult ligger ca 20 minutter utenfor Vimmerby sentrum, langt uti skogen. Man kjører og kjører og tror man har kjørt for langt...og da er man bare halvveis. Vi var heldige og dro dit på en varm og flott dag. I tillegg var det knapt folk der, så vi hadde det rolig rundt oss. Selve Katthult er i privat eie, og det er derfor bare mulig å kikke ute der...og inne i Snickerboa. Men det er mer enn nok, for området er akkurat som man husker det fra filmene. Utrolig sjarmerende og fantastisk beliggenhet. Virkelig verdt turen!

Huset ligger sjarmerende til med gjerde rundt, og den berømte flaggstangen vel plassert utenfor.

Inne i Snickerboa finnes masse trefigurer av ulik art! Herlig!

Astrid Lindgrens Näs
Astrid Lindgrens Näs er Astrid Lingrens barndomshjem. Barndomshjemmet står fortsatt like flott, og rett ved siden av er det laget et fantastisk flott museum om og til minne om henne. Vi tok turen innom museet og hadde en fantastisk opplevelse. Museet gav en flott innføring i hennes liv, engasjement og ikke minst bøker. Museet var fantastisk laget, med egen elektronisk guide og headset man selv bar rundt i museet. Museet passer nok best til voksne, men større barn kan nok også ha glede av det. I mine øyne bør man virkelig ta seg tid til en tur innom her om man først er i Vimmerby.

Her er en av de flotte "modellene" som var laget av Astrid Lindgren. Modellen viser henne klatrende oppunder låvetaket.

Og her er hennes barndomshjem. Et skikkelig typisk smålandsk hus, som også likner litt på Katthult.

Bakkebygrenda
Bakkebygrenda ligger også skikkelig på bygda, og Astrid Lindgrens far vokste opp i huset "midt-i-mellom". Det bøttet ned under vårt besøk her og det ble derfor et veldig kjapt bilde. Forøvrig bor det folk i husene, så det er litt begrenset hvor ålreit det føltes å gå rundt der. Jeg synes vel kanskje ikke det er verdt turen oppom, men dersom man har et sterkt forhold til Bakkebygrenda og nok av tid kan man jo like gjerne ta turen dit. Dette ligger også ca 20 minutter utenfor Vimmerby.

Her er to av husene i Bakkebygrenda.

Astrid Lindgrens verden
Astrid Lindgrens verden ligger ca 10 minutters gange utenfor Vimmerby sentrum, og er et helt fantastisk sted for alle som har et forhold til hennes kjente og kjære figurer. Parken i seg selv er ikke så altfor stor, men det er mer enn nok å bruke tiden sin på der. Parken består av små områder og hvert sitt område tilhører en egen "figur". Mange av stedene er miniatyr-hus, men de er fortsatt like koselige. Og det beste av alt med parken: det er skuespillere ansatt som spiller disse fantastiske figurene.  På alle steder er det laget noen små tribuner, slik at man som gjest i parken kan stå og få med seg forestillinger som skjer på disse ulike områdene hele dagen. Og det er utrolig sjarmerende. Vi har fått med oss både Emils trekking av Linas vonde tann, Madickens søster som putter erter i nesa, Pippi som leker med Kling og Klang (politiet), Karlson på taket som er verdensmester i alt og Ronja Røverdatter som rømmer sammen med Birk.

Mattisborgen er nytt av året og ble åpnet dagen før vi hadde vår første dag i parken. Jeg har et sterkt forhold til Ronja Røverdatter og hele området med borgen og Mattisskogen rundt var fantastisk laget. Skikkelig spesiell stemning med både røyk, kjærelukt og bobling i et lite kjern.

Her er borgen, et flott skue!

Og her er skuespillerene som hadde en fantastisk opptreden!

Pippi er selvsagt et av de store høydepunktene i parken. Utenfor Villa Villekula var det stor "tribune" som nesten alltid var full. Og herlige Pippi var skikkelig Pippi. Fantastisk skuespiller som spilte rollen perfekt. Og inne i hudet var det masse flotte detaljer som sjarmerte oss i senk.

Denne herlige postkasse står rett utenfor huset hennes.

Og her er Villa Villekula, med skeive vinduer og terasse.

Og selvsagt herlige Pippi med sine fakter og morsomheter.

Et av Astrid Lindgrens verk som jeg har sterkest forhold til, er Saltkråkan. Jeg har sett alt av filmer og har kjøpt de på DVD i voksen alder. Saltkråkan-delen av parken er lagt som en tur hvor man sitter i vogn og ser ulike scener fra filmen laget av voksdukker. Det er utrolig flott og koselig å se. Desverre skulle jeg ønske at det var gjort ennå mer rundt denne delen, nettopp fordi jeg elsker Tjorvens mange morsomheter og alt det sjarmerende som ser. Turen tok max 10 minutter, så det er litt begrenset hva som vises. Men koselig er det uansett. Det er en del kø her midt på dagen, men går man dit fra morgenen av eller utpå dagen, er det greit med folk.

Her er skiltet inne ved kø-området der turen starter.

Dette gule huset er Lottas hus. Lotta fra Bråkmakergata er ei herlig jente med mange forestillinger om det meste. Jeg har ikke sett filmene om henne, men har voks opp med bøkene. Hele Lottas gata er laget i full størrelse i parken og det er også her filmene er laget. Kjempekoselig hus med full innredning innvendig.

Lottas hus.

Emil er også et av parkens populære steder. Katthult er laget i miniatyr og skuespillerene var veldig populære. Vi fikk med oss flere forestillinger her og  det er "Katthult på ekte". Bildet under viser Alfred, Lina og Emil.

Bilde fra forestillingen ved Katthult.

Karlson på taket er en av figurene jeg ikke har så altfor sterkt forhold til, men jeg falt pladask for denne herlige skapningen på turen. Karlson er jo verdensmester i alt og det finnes jo ikke en ting han ikke kan...  Og ikke minst så "filurer" han når han har mulighet. De hadde et fantastik skuespill som barna elsket og lo høyt av.

Her snakker Karlsson med et av barna etter forestillingen.

Og her er Karlson og lillebror under forestillingen.

Og ikke minst måte vi kjøpe Karson på takets egen softis...med propell og kjøttbolle på.

Vi valgte å ha 2 dager i Astrid Lindgrens verden. Heldigvis for det, for det bøttet ned den ene dagen og det var ikke særlig trivelig å tusle rundt kliss våt på beina og med paraply. I uværet, var det også lite forestillinger rundt omkring. Dag 2 hadde vi sol og kjempefine vær. Det var mye folk i parken, men ikke noe problem å ta seg rundt allikevel. Det blir ganske full på tribunene der forestillingene foregår, men det var ikke noe problem å få plass allikevel. Man rekker gjennom parken på en dag uten problemer, men dersom man vil bruke mye tid ved hvert av stedene og få med seg det meste av forestillinger, bør man nok satse på 2 dager. Vi brukte tilsammen ca 10 timer i parken disse to dagene, da følte vi at vi hadde sett nok også. (Men nå var vi to voksne som dro...vl tro barn vil bruke mer tid på hvert sted spesielt etter forestillingene når det er anledning til å snakke med figurene.) Forøvrig må jeg skryte ekstra av maten i parken. De satser på skikkelig husmannskost, og man får ikke kjøpt en eneste hamburger eller liknende i parken!

Jeg kan virkelig anbefale en tur til Astrid Lindgrens verden, det er en flott opplevelse for både liten og stor!

Vimmerby
Vi bodde sentralt i Vimmerby under oppholdet. Vi valgte oss Vimmerby Stadshotell som ligger midt på torget. Hotellet var helt greit og med forholdvis nyoppusset rom. Det er ca 10-15 minutter å gå til parken fra hotellet. Vimmerby er forøvrig en kjempekoselig by med herlige trehusbebygde gater. Selve Vimmerby er ikke noe sted man bruker mye tid på å se, men det var koselig å tusle litt rundt i gatene. Eneste negative, var at vi ikke fant noe "skikkelig" spisested i området rundt torget.

Ullared
Ullared har jo blitt satt skikkelig på kartet etter at det sjarmerende TV-programmet har blitt vist på norsk TV. Vi følte derfor at det var en passende anledning til å ta turen innom. Vi hadde satt av en dag til Ullared, men brukte litt over en halv dag der. Selve butikken var faktisk ikke så stor som vi trodde, men dersom man kikket på hver bidige hylle der, klarer man nok å bruke en hel dag. Når det gjelder klesavdelingen, må jeg innrømme at den var preget av klær av ymse kvalitet og stil....så det ble ikke noe kles-shopping på meg. Men en veske og et skjerf kom jeg hjem med. Prisene ellers på Ullared er opp og ned. I forhold til norske priser, er det rimelig. I forhold til andre svenske butikker, er mange av prisene like. Men Ullared sine egne varer, er selvsagt en god del rimeligere enn andre steder. Ullared er ikke noe jeg føler for å reise tilbake til, men det er jo gøy å ha vært der. Forøvrig kan jeg jo "skryte" av at vi også så Ola-Conny når vi var der.

Jeg klarte selvsagt å bruke noen kroner på Ullared, men jeg holdt meg under 2000 kr og kom faktisk hjem med bare fornuftige ting.

Her er Ullared-bygget fra utsiden.

 Og her er hele lengden på bygget.

Her er prøverom-området i dameavdelingen. Kaos av handlevogner. Tror de hadde bortimot 50 prøverom der inne...

Og her er bilde av deler av dameavdelingen.

Dette bildet er fra 2.etasje, hvor det er plass til å sette fra seg handlevognene før man tar rullatrappa opp for å spise.

I 3.etasje er det laget en Lego-modell av deler av kjøpesenteret. Utrolig stilig laget!

Lego-modeellen består av massevis av sjarmerende detaljer.

Magnolia
Når vi først var på tur, la vi jeg inn en stopp i Borås og Magnolia-butikken. Magnolia-butikken har lenge fremstått som et drømmested for meg å besøke, og det var stas å endelig komme seg dit. Nå må jeg ærlig talt si at selve butikken ikke imponerte meg sååå mye. Eller, butikken var jo kjempeflott og stor, men prisene....ja de var nesten som norske. I tillegg er alle stemplene de selger umonterte, så det er minimalt å spare på å kjøpte dem der kontra i Norge. Jeg handlet derfor ikke så mange stempler som jeg egentlig hadde tenkt. Men litt shopping ble det allikevel, det må man jo nesten når man først er der. Men "heldigvis" føler jeg ikke noen trangt til å måtte tilbake dit igjen.

Her er butikken fra utsiden.

Og denne herlige engelen på vinduet utenfor.

Her er en av veggene fra butikken, full av Mini-Magnoliaer og perlepynt.

I butikken står det et langt bord med masse små bokser med alle stemplene de har gitt ut.

Og her er noen av boksene på nært hold.

Og deler av butikken, god plass og stort utvalg av varer.

Masse ark på alle kanter.

Det er utrolig masse lekre saker utstilt i butikken, jeg er skikkelig imponert over alt det flotte som er laget!

Alle turer har en slutt
Det er ingen tvil om at damer på tur trenger mye plass til alle sakene som shoppes. Vi dro med forholdvis lite saker, og kom hjem med en smekk full bil. Min lille Honda Jazz er riktignok utrolig praktisk og romslig, men vi hadde ikke hatt plass til mange flere ting i bilen. Og heldigvis for lommeboka mi, var det min mor som handlet absolutt mest. På slutten av turen fikk vi også med oss litt harry-handling på Svinesund, så vi klarte å få med oss det meste i løpet av dagene våre på tur.

Her er bilen sett bakfra.

Og bilen inni.

Jeg håper det har vært noen tips å hente her og kanskje noen fristelser for selv å dra på tur. Sverige er iallfall et flott reisemål. Flotte veier alle steder gjør det også enkelt å tilbringe så mange timer i bilen!

4 kommentarer:

Anonym sa...

For en herlig tur! Flott gave til mor da! Skulle gjerne vært med, kunne tenkt meg en tur innom alle de stedene der gitt:)

Tone K. sa...

Høres ut som om dere hadde en kjempekoselig tur :o)
Flott reisebrev du har skrevet, veldig nyttig informasjon også :o)

Å se mange av plassene fra barndommens gode minner i virkeligheten må være veldig gøy ja :o)

God helg ! :o)

Sigrun sa...

For et flott reisebrev! Har selv vært i vimmerby og Astrid Lindgrens Verden og Katthult 2 somre og det er litt av ett sted! jeg følte at jeg kom tilbake til min egen barndom! Flott skildring og bilder. Nå fikk jeg lyst til å dra tilbake igjen!

Heidi sa...

Så herlig tur! En tur til Astrid Lindgrens verden står på vår ønskeliste også. Og kanskje greit at dere ikke hadde større bil? Måtte kanskje hatt større lommebok også da... :-)

Fikk forreste brukt en del av chipboarden din, laget et kort i bloggen min :-)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin