onsdag 22. august 2012

Reisebrev fra Paris


Vi var i august en liten tur i Paris, fra onsdag til lørdag, og gleder oss stort til å oppleve byen og ikke minst feire vår 10 års bryllupsdag der. Vi var kjempeheldig med været der, og hadde varme og gode dager hele perioen vi var der. Dette gjør at det er ekstra hyggelig å traske rundt og kikke i både små og store gater.


Vi valgte å bo på Sofitel Le Faubourg (tripadvisor-siden) som var rett ved Place de la Concorde og helt i nedre del av Champs Elysees. Det var metro-stasjon max 5 minutters gange unna, og det var derfor veldig enkelt å komme seg dit. Vi var veldig fornøyd med hotellet, og ikke minst servicen. Rett oppi gata var det også mulig å få seg frokost på noen små butikker/bakerier. Til tross for at vi var veldig fornøyd, er vi begge enige om at dersom vi skal til Paris en gang til senere, så vil vi velge å bo i et annet område. Vi likte begge to veldig godt Les Halles-området, og det var der mye mer å se på og mange fler spisesteder.

Paris var en veldig hyggelig by på alle mulige måter synes vi. Eneste vi stadig kommenterte når vi  vandret rundt, var hvor mye søppel det var på gater og fortau. Det kunne med fordel ha vært mer fokus på å holde byen ryddig, for å få den til å fremstå litt bedre...

Paris har naturligvis massevis av ting å se på, men det er vel ingen tvil om at Eiffeltårnet er velge hovedattraksjonen. Og det å oppleve dette enorme byggverket på nært hold, var virkelig spesielt. Vi var rett og slepp imponert. Vi valgte å ikke ta turen opp i selve tårnet. Dersom man har lyst på den turen, bør man nok enten være utrolig tidlig ute, passe på rett før stengetid eller reise på en ekstremt rolig tid av året. Køene for å komme opp i tårnet var nemlig utrolig lange, og man skal virkelig ha lyst til å komme opp i tårnet dersom man vil bruke flere timer bare i kø.

Bildet vider Eiffeltårnet sett fra en av gatene i Invalides-området. Invalides var forøvrig et veldig koselig område, med bl.a flere bakerier man lett kan bli fristet av.


Eiffeltårnet sett fra Parken foran tårnet.

Eiffeltårnet sett fra bakken rett foran tårnet.

Place de la Concorde er en veldig stor plass, men med bye trafikk rundt. På selve plassen er det ikke så mye mer å se enn et par fontener og en oblisk, men fontene er utrolig flotte. I tillegg får man en flott utsikt oppover Champs Elysees og Triumfbuen.

Her er Place de la Concorde med Eiffeltårnet i bakgrunnen.

En av fontenene på Place de la Concorde.

Samme fontenen, men nærbilde av en av havfruene som pynter den opp.Her er den gamle oblisken som står plassert midt på plassen.

Og her er Champs Elysees med Triumfbuen i bakgrunnen.


En tur oppom Montmartre hører også med når man er i Paris. Bydelen er ikke så altfor stor, men den ligger flott til med hyggelige gater. Desverre synes vi at området var litt vel preget av skikkelig souvernir-juggel-butikker, men det var verdt å få med seg uansett. Moro var det å kikke på Place du Terte og alle de dyktige kunstnerene som var der. Vi hadde planer om å kjøpe med et maleri, men det var overvekt av Paris-pregede bilder (noe vi ikke ville ha), og de fleste andre maleriene var forholdvis dyre. Vi tok forresten turen til Montmartre fra morgenen av, og allerede da var det utrolig mye folk over alt. 

Her er to av kunstnerene i Montmartre.


Denne flotte utsikten hadde vi fra Sacre-Coeur i Montmartre.

Og her er de flotte trappe-områdene nedenfor Sacre-Coeur.

Og her er hovedinngangen på Sacre-Coeur

Moulin Rouge måtte vi også innom for å ha sett. Det var fort gjort å se dette og kanskje ikke spesielt spennende, men det er jo en del ting man bare "må ha sett" når man er turist.


Louvre er naturligvis også et sted man bare må innom når man er i Paris. Vi skulle gjerne vært inne på selve galleriet også, men med knapp tid i byen og (igjen) enorme køer for å komme inn, var det aldri noe vi vurderte. Allikevel var det en opplevelse å se bygget fra utsiden, det var virkelig imponerende og flott. Bildet under viser buetaket på Arc de Triomphe du Carrousel som befinner seg mellom parken og selve Louvre.

Dette bildet er av bygningen inni bakgården der, Bakgården var kanskje det aller flotteste og koseligste, med en behagelig fontene.lyd i bakgrunnen.

Og den veldig kjente glasspyramiden som befinner seg utenfor Louvre-bygningen.

Notre-Dame så vi også kun fra utsiden. Om det var lange køer for å komme inn på de andr stedene, var det ingenting i mot køen utenfor Notre-Dame. Riktignok var vi der litt utpå dagen, men køen stakk seg i lange evigheter bortover plassen på utsiden av kirken,

Et område vi likte skikkelig godt, var det fine Las Halles-området. Vi havnet rett på en liten fontene-plass når vi kom dit, og det var utrolig flott og behagelig. Nydelig og spesiell fontene, og ikke minst herlig med en plass som ikke var preget av mye støy.

Hvis jeg skal gi noen generelle tips i forhold til Paris, så er det først og fremst  ha gode sko med seg. Det blir alltid mye trasking på slike turer, og man går jo så og si kun på asfalt eller brostein. I tillegg er det smart å kjøpe et metro-kort når man er der, så man kan reise rundt som man vil. Vi kjøpte 2-dagers billett (fås kjøpt på automater på metro-stasjoner) og fikk stor nytte av dette. Det gjorde også at vi tok turen til noen litt andre områder enn kun sentrumskjernen.

På forhånd hadde vi sett for oss at det skulle være bakerier på hvert et gatehjørne, men slik var det ikke. Vi måtte i perioder gå å lete etter bakerier. I flere av bakeriene de solgte kaker og kaffe, var det heller ingen steder å sette seg ned. Litt upraktisk synes vi. I tillegg var det utrolig få matbutikker å se her og der, så det var ikke bare å svippe innom en butikk for å kjøpe seg noe å drikke eller liknende.

Det store høydepunktet vårt for turen, var bryllupsdagen vår. Vi hadde på forhånd booket bord på restaurant med 2 Michelin-stjerner og gledet oss veldig til å spise der. Restauranten vi valgte var L-Atelier Etoile de Joel Robuchon (tripadvisor-siden), og det var en utrolig opplevelse, og en flotte feiring av en kjempekoselig dag. Restauranten var skikkelig flott og spesielt utformet. Alle gjestene satt plassert rundt en slags bardisk, med utsikt rett inn på områdene hvor kokkene lagde maten. Maten var den beste jeg noen sinne har smakt, stemningen var perfekt og det var virkelig moro å se hvordan kokkene jobbet. En minnerik dag og opplevelse synes vi!

Vi valgte en meny med 9 retter, herlig og velsmakende.

Slik var plasseringen bordover "bardisken".
 
Det var utrolig tøff og stilfull pynt i restauranten.

Under følger bilder av de herlige rettene vi spiste! Nam nam!

Ja, det var en liten Paris-rapport og med iallfall noen av våre tips. Vi hadde en kjempefin tur, allikevel er vi ike overbevist om at Paris er en by vi "bare må" tilbake til.

2 kommentarer:

Aquarell sa...

Så masse flotte bilder! Ser ut som dere har hatt en superfin tur. :)
Neste år har vi 10 års bryllupsdag, og vi vurderer også å dra til Paris da. Men vi vurderer området nærmere Euro Disney, siden vi tar ungene med hvis vi drar. (Og siden jeg har VELDIG lyst til å dra dit selv... ;D

banglamarie sa...

Så mange fine bilder!
Jeg er så glad i Paris, ser ut som dere har hatt en fin tur!
Gratulerer med overstått og ønsker dere mange fine år i årene som kommer :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin